Цієї осені на українців чекає значне подорожчання овочів, — експерти

0














Цього літа продавці не дуже балують українців дешевими овочами. Традиційне зниження розцінок за рахунок масового пропозиції продукції нового врожаю в нинішньому сезоні отсрочилось з-за погоди: ранні овочі з’явилися на прилавках не в травні-червні, як зазвичай, а ближче до початку липня.

За даними Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), у червні вартість овочів зростала. Найбільше подорожчали капуста (+ 54%) і цибулю (+ 43%). Картопля виріс ціні на 19%, моркву — на 18%, буряк — на 38%. І тільки починаючи з третьої декади минулого місяця ціни почали знижуватися. Як прогнозують в УКАБ, у липні вартість овочів буде нижча в середньому на 25-30%.

«Пік зниження цін на картоплю — кінець серпня-початок вересня. Капуста, морква, буряк і цибулю, навпаки, з вересня-жовтня починають поступово дорожчати. Тому до осені можна очікувати ще додаткового зниження цін на 15-20%», — розповів UBR.ua експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Євген Двірник.

Зараз на оптових ринках за кілограм молодої картоплі просять 8-10 грн., капусту продають по 12-13 грн./кг, морква — по 10-12 грн./кг, цибуля — по 9-11 грн./кг, буряк — по 5-7 грн./кг.

Ще в середині червня вартість цих овочів у столичному роздробі наближалася до 20 грн./кг. Особливо вразили ціни на капусту, яка рік тому коштувала близько 3-4 грн./кг, тобто, за неї довелося переплачувати уп’ятеро.

За даними аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», молода картопля за рік зросла в ціні на 23%, тобто, до 8-9 грн./кг в опті і до 16-19 грн./кг у роздробі.

На думку аналітика Української аграрної конфедерації (УАК) Дмитра Експерта, додатковим чинником подорожчання ранніх овочів стала морозна весна, з-за якої грунтовий урожай запізнився.

За попередніми прогнозами, до початку жовтня картоплю продаватимуть по 4-6 грн./кг, капуста і морква — по 6-8 грн./кг, буряк — 5-7 грн./кг, цибуля — по 5-8 грн./кг.

«Все залежить від урожаю. Важливо якою буде погода під час прибирання, це впливає на якість продукції та терміни її зберігання. Якщо плоди виявляться з вадою, то пік просідання цін на етапі збору врожаю незабаром зміниться подорожчанням по мірі вичерпання запасів овочів», — розповів UBR.ua Євген Двірник.

Керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник зазначає, що перші овочі нового врожаю завжди порівняно дорогі. Але прогнози на осінь, за її словами, поки робити рано: погода може помітно скоригувати обсяги врожаю.

Хоча про конкретні цифри майбутнього врожаю овочів поки можна тільки гадати, експерти впевнені — рекордів у цьому році чекати точно не варто.

Голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич припустив, що врожай буде як мінімум на 20-30% нижче торішнього. За його словами, капризи погоди навесні сильно вплинули на теплолюбні овочі — томати, перець, баклажани. А овочів борщового набору буде менше з-за скорочення посівних площ на третину.

Втім, не всі експерти налаштовані так песимістично. Директор національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко прогнозує скорочення обсягів виробництва картоплі всього на 3,1%, порівняно з минулим роком.

Прогноз вчених базується на результатах фактичних і очікуваних посівів сільськогосподарських культур станом на початок червня цього року. Згідно з цими даними, валовий збір овочів зменшиться на 6,8%-за зниження врожайності на 7,1%.

«В цілому, врожаю вистачить для забезпечення внутрішніх потреб країни та експорту», — вважає Юрій Лупенко.

За словами Євгена Двірника, офіційної інформації про посівні площі овочів поки немає, так як основна маса продукції вирощується в господарствах населення.

«Наприклад, з 9 млн тонн овочів (крім картоплі) сільгосппідприємства виростили тільки 1,5 млн тонн. По картоплі ситуація ще складніше — з 20-22 млн тонн приблизно 97-98% припадає на городи селян», — зазначив Двірник.

Однак експерт припускає, що нинішні посівні площі будуть дуже відрізнятися від минулорічних. Ключовим фактором стануть показники врожайності культур.

Овочі борщового набору ростуть два-три місяці, тому на них погода впливає не сильно. Урожай може бути нижче торішнього на 10-15%, якщо збережеться нинішня посуха в центральних районах країни, вважає він.

Теоретично ціни можуть вплинути також переробники та експортери, якщо вони раптом почнуть масово скуповувати овочі. Але в реальності їх роль у ціноутворенні на цьому ринку помітно знизилася. Приміром, переробники в 2016 році випустили 136 тис. тонн овочевих консервів, що не настільки багато, щоб «підірвати» сировинний ринок.

«За п’ять місяців 2017 року випущено 10,8 тис. тонн, що на 20% більше, ніж за аналогічний період минулого сезону. Але при обсягах виробництва овочів у мільйони тонн це не може надати істотного впливу на ціни. Тим більше, що пік переробки припадає на час збору врожаю, коли ціни найнижчі», — сказав Євген Двірник.

Експорт овочів також співпадає з піком сезонних і до того ж незначний. Наприклад, у 2016 році картоплі вивезли всього 5 тис. т (при 20 млн т виробництва) на суму в $1,3 млн. А після закупили за кордоном на $3,9 млн., так як своя до весни просто згнила в непристосованих сховищах. Схожа ситуація і з іншими овочами.

Facenews

Натисніть на стрілку що б перейти до наступної сторінки

Оставить комментарий